Ik ben een jongere
JOngeren: 12 tot en met 17 jaar
Iedereen kent periodes waarin het minder goed gaat en de problemen zich lijken op te stapelen. Wanneer je hier zelf niet meer uitkomt, is het belangrijk dat je de juiste ondersteuning krijgt.
Onze medewerkers hebben veel ervaring en staan voor je klaar. Zij kunnen je helpen en tips geven om je probleem de baas te zijn. Dat kan op verschillende manieren. Wij gaan samen met jou op zoek naar de manier die het beste bij jou past.
Waar kunnen we jou bij helpen?
Ik heb (misschien) autisme
Iedereen heeft sterke en zwakke plekken. Jij bent misschien niet in alles even handig, maar er zijn ook veel dingen waar je juist heel erg goed in bent. Het kan zijn dat je het prettig vindt als dingen steeds op dezelfde manier gaan en er niet veel verandert om je heen.
Als je autisme hebt, dan werken je hersenen anders. Aan de buitenkant zie je er niets van en je kunt er helemaal niets aan doen, daar word je mee geboren. Je ontwikkelt anders dan je leeftijdgenoten. En dat kan best lastig zijn in vriendschappen, op het werk, op school of thuis.
Door een onderzoek kunnen wij achterhalen of je autisme hebt en gaan we kijken waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Door onze begeleiding kun je beter leren omgaan met de dingen die lastig zijn voor jou en leren bijvoorbeeld je ouders hoe zij jou hierbij kunnen helpen.
Ik heb (misschien) AD(H)D
Een vlieg op de muur, het smakken op een kauwgumpje of het zoemen van een telefoon. Als je veel dingen hoort en ziet wil je ook weten wat het is. Dan moet je dus bewegen om alles in de gaten te houden. Je doet echt je best, maar het lukt je niet om je aandacht ergens lang bij te houden.
Als je erg onrustig of druk bent en je vaak moeilijk kan concentreren, kan het zijn dat je AD(H)D hebt. Het is de afkorting van de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit betekent in het Nederlands: aandachtstekortstoornis (met hyperactiviteit). Iedereen is weleens druk of snel afgeleid, maar mensen met ADHD hebben hier vaker last van.
ADHD kent twee hoofdvormen:
- ADHD > aandachtsproblemen, onrust en impulsiviteit
- ADD > aandachts- en concentratieproblemen
ADHD is niet te genezen. Maar wij kunnen je helpen hiermee om te gaan. Dat kan op verschillende manieren. Wij gaan samen met jou op zoek naar de manier die het beste bij jou past.
Ik ben boos
Boos zijn is heel nuttig. Door boos te zijn geef je je grenzen aan en kom je voor jezelf op. Veel jongeren hebben dat wel eens. Als je de schuld van iets krijgt wat je niet gedaan hebt bijvoorbeeld of als je ’s avonds niet naar de bioscoop of op stap mag. Maar als je geen controle meer hebt over je gedrag en boosheid omslaat in agressie, dan is er wat anders aan de hand.
Misschien vind je veranderingen lastig? Vind je het moeilijk om in te schatten welke gevolgen je gedrag heeft op anderen. Kun je er niet tegen dat je ouders of school bepalen wat jij moet doen? Als je boos bent, kun je niet meer zo goed nadenken en je hebt niet goed meer door wat je doet. Misschien ga jij dan wel schreeuwen, pesten, dingen vernielen of vechten?
Wij kunnen jou leren om minder snel boos te worden. Word je toch boos, dan hebben wij tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Ik ben bang
Misschien ben je al een tijdje bang, maar weet je eigenlijk niet waarom. Of weet je het wel en wil je er over vertellen, maar weet je niet aan wie. Misschien wil je het tegen niemand zeggen, maar moet je er wel steeds aan denken. Veel jongeren hebben dat wel eens. Maar als je hierdoor niet meer goed kunt slapen of graag naar buiten gaat, vaak moet huilen of steeds hoofdpijn krijgt, dan kun je misschien wat hulp gebruiken.
Wil je niet meer bang zijn, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? Wij kunnen je helpen en tips geven dat je minder snel bang wordt.
Ik ben verdrietig
Heb je wel eens een baaldag, helemaal nergens zin in of erger je je overal aan? Veel jongeren hebben dat wel eens. Maar als de somberheid je leven beheerst, dan is dat niet fijn. Er kunnen allerlei redenen zijn. Misschien heb je iets vervelends meegemaakt of heb je ruzie met je allerbeste vriend of vriendin. Maar het kan ook zijn dat je je waardeloos voelt of een schuldgevoel hebt. Het is goed om je verdriet met iemand te delen. Lukt het niet om de somberheid de baas te worden?
Wij helpen jou graag. Laten we samen op onderzoek uitgaan en erachter komen welke gedachten er op somberen momenten door je hoofd gaan. Wij kunnen je helpen en tips geven om anders te leren denken, waardoor jij je beter gaat voelen.
Ik heb iets naars meegemaakt
Wanneer je een of meerdere schokkende dingen meemaakt, zoals een ernstig ongeluk, een brand of het overlijden van een belangrijk persoon, dan kan het voorkomen, dat je hier op een later moment iedere keer aan moet denken.
Meestal lukt het om deze gebeurtenissen zelf een plek te geven, maar soms merk je dat dit niet lukt. Je bent misschien liever alleen, slaapt slecht of je bent veel boos of juist verdrietig?
Kom je hier zelf niet meer uit? Dan is het belangrijk dat je de juiste hulp krijgt. Wij kunnen je helpen en tips geven om hiermee goed om te kunnen gaan.
Ik ben onzeker
Voel jij je onzeker? Dat hoeft op zich geen reden te zijn tot bezorgdheid. Want onzekerheid hoort een beetje bij je leeftijd. Je maakt grote veranderingen mee op verschillende vlakken. En deze veranderingen kunnen je tijdelijk onzeker maken. Je af en toe onzeker voelen is heel gewoon. Vervelend wordt het als je zo onzeker bent, dat je er dagelijks last van hebt. Trek je geen korte broek aan omdat je denkt dat je benen te dik zijn? Ga je niet op een sport omdat je denkt dat je het niet kunt? Blijf je in de ongelukkig relatie, omdat je denkt dat je het niet alleen kan? Zonde! Je beperkt jezelf en daar heb je echt alleen jezelf mee.
Waar komt die onzekerheid vandaan? En hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Wij kunnen je helpen en tips geven om anders te leren denken, waardoor jij je beter gaat voelen en meer zelfvertrouwen krijgt.
Ik vind het moeilijk op school
Niet iedereen leert even makkelijk. Je leert op je eigen manier en op je eigen tempo. Dat is heel normaal. Je hoeft je er dus niet voor te schamen als leren bij jou moeilijker gaat dan bij anderen.
Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is het schoolniveau te hoog, vind je het lastig om te plannen of leer je op de verkeerde manier. Maar ook wanneer je gepest wordt, geen aansluiting kan vinden bij je klasgenoten of moeite hebt met een docent, kan het ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt op school.
Het is fijn om erachter te komen, waar jouw valkuil ligt. Laten we er samen achter komen wat goed voor jou werkt, zodat je weer met plezier naar school gaat.
Ik voel mij anders
Voel jij je anders? Eigenlijk is dat niet raar, want iedereen is bijzonder en je bent dus allemaal anders. Maar je anders voelen dan anderen kan soms ook lastig zijn. Misschien ervaar je het als een probleem. Hoor je voor je gevoel nergens bij en voel je je alleen? Anders zijn dan anderen is niet altijd even leuk. Maar moet je, jezelf aanpassen om niet raar gevonden te worden? Of moet je juist doen waar jij je goed bij voelt?
Hoe gek het ook klinkt, er zijn best veel jongeren die daar ook last van hebben. Alleen zie je dat meestal niet aan ze. Wij gaan samen op zoek naar wat jij lastig vindt en jou leren hoe je beter kunt omgaan met jouw gevoel.
Mijn probleem staat er niet tussen
Iedereen kent periodes waarin het minder goed gaat en de problemen zich lijken op te stapelen. Wanneer je hier zelf niet meer uitkomt, is het belangrijk dat je de juiste ondersteuning krijgt.
Onze medewerkers hebben veel ervaring en staan voor je klaar. Zij kunnen je helpen en tips geven om je probleem de baas te zijn. Dat kan op verschillende manieren. Wij gaan samen met jou op zoek naar de manier die het beste bij jou past.
Zo werkt het
Een eerste ontmoeting is voor iedereen spannend. Het is dan fijn om elkaar eerst beter te leren kennen. Dat doen we tijdens het eerste gesprek. Je vertelt ons waar je tegen aanloopt en waarmee we je kunnen helpen. Soms stellen we je ouders ook vragen. Daarna vertellen wij je, wat wij voor je kunnen betekenen. Heb je er een goed gevoel over? Dan gaan we met elkaar aan de slag.
Wil je alvast weten met wie je de afspraak hebt? Bekijk ons team.
Zo helpen we jou
Er zijn verschillende manieren hoe wij jou kunnen helpen. We kunnen met elkaar praten en opdrachten maken. Dat kan bijvoorbeeld bij jou thuis of we komen een keer langs op school of je werk. Soms is het fijn om met andere leeftijdsgenoten opdrachten te maken en in een veilige omgeving te oefenen. We kiezen voor de manier die het beste bij jou en je probleem past.