Diagnostiek 18-
Om goed te kunnen helpen onderzoeken wij wat er precies aan de hand is.
Behandeling 18-
Zodra wij een duidelijk beeld hebben van de hulpvraag, starten we met de behandeling.
Begeleiding
Onder deskundige begeleiding krijg je de mogelijkheid te werken aan je vaardigheden.
1. Diagnostiek
Om goed te kunnen helpen onderzoeken wij wat er precies aan de hand is. Dit heet diagnostisch onderzoek. We kunnen bijvoorbeeld onderzoeken of er sprake is van AD(H)D of autisme. Er kunnen verschillende onderzoeken nodig zijn. Tijdens het onderzoek praten we over de klachten, maar we kijken ook naar de thuissituatie en de omgeving. Zo krijgen we een goed beeld van het probleem, waardoor we de behandeling of coaching op bijvoorbeeld school of thuis goed kunnen afstemmen.
Diagnostiek wordt aangeboden aan de doelgroep 2-18 jaar.
Screening
Kort gezegd geeft een screening inzicht in het gedrag, het functioneren en de oorzaken. Dit doen we via informatie die al bekend is en aanvullende informatie die jij of ouders/verzorgers met ons deelt.
Intake
Om een duidelijk beeld van je klachten en de herstelmogelijkheden te krijgen.
Hetero anamnese
Asenodo gaat in gesprek met iemand die de cliënt goed kent (vaak de partner, een collega of een ouder) om een volledig beeld te krijgen van de situatie.
Gedragsobservatie
Gedragsobservatie is een methode waarmee je kijkt en luistert naar wat mensen doen en wat ze bezighoudt in verschillende leefgebieden.
Intelligentieonderzoek
Het onderzoek bepaalt het intelligentie- niveau. Het geeft een beeld van de sterke en zwakke kanten. Maar kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om te helpen begrijpen waarom je vastloopt in het dagelijks leven bijvoorbeeld op school of werk.
Sociaal-emotioneel onderzoek
Dit onderzoek kan duidelijkheid geven waardoor problemen veroorzaakt worden. Het onderzoek richt zich o.a. op het contact met leeftijdsgenoten of de beleving en de gevoelens van jezelf of het gezin.
Persoonlijkheidsonderzoek
Met dit onderzoek willen we een duidelijk beeld krijgen waar je problemen of klachten vandaan komen. Hoe ben je als persoon en wat zijn je sterke en minder sterke eigenschappen? We kijken ook naar hoe je omgaat met problemen of emoties.
Onderzoek naar executieve functies
Dit onderzoek kan meer inzicht geven over de mogelijkheden / beperkingen bij het plannen / organiseren of bijvoorbeeld hoe flexibel zij kunnen omgaan met veranderingen. Door dit onderzoek krijg je ook inzicht in het probleemoplossend vermogen, werkgeheugen, aandacht etc.
Gezinsdiagnostiek
Problemen van kinderen of jongeren staan nooit op zichzelf. Om het probleemgedrag van een kind goed te begrijpen, maar ook om handvatten te bieden voor de aanpak van het probleemgedrag, kan gezinsdiagnostiek worden ingezet.
2. Behandeling
Zodra wij een duidelijk beeld hebben van de hulpvraag, starten we met de behandeling. Soms is een combinatie van verschillende hulpvormen de beste oplossing. De focus bij het onderdeel behandeling ligt op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.
Behandeling wordt uitsluitend aangeboden aan de doelgroep 18-.
Gezinsbehandeling
De hulp van Asendo richt zich op het gehele gezin. Een probleem van één gezinslid kan niet los worden gezien van andere gezinsleden. Er wordt gekeken naar de omgang en communicatie tussen ouders en kinderen, samenwerking tussen ouders en opvoedingsvaardigheden. Het uiteindelijke doel is dat de gedragsproblemen verminderen, de communicatie verbetert en dat het gezin in staat is om problemen samen op te lossen.
Individuele behandeling
Individuele behandeling zetten wij in om klachten te verminderen, om nieuwe vaardigheden aan te leren of nieuwe inzichten te geven. Er wordt gebruikgemaakt van ‘evidence based’ methoden. Je kunt hierbij denken aan:
- ACT
- BrainBlocks
- EMDR
- Oplossingsgerichte therapie
- Psycho educatie
- Rots en Water training
- Technieken vanuit de cognitieve gedragstherapie (CGT)
Wij kijken continu naar wat het beste past en voor jou werkt.
Groepsbehandeling
Floorplay is een ontwikkelingsgerichte spelmethodiek die toegepast wordt tijdens de samenstartgroepen. Floorplay is een methodiek speciaal voor jonge kinderen (0-7 jaar) waarbij de ontwikkeling minder vanzelfsprekend verloopt. Floorplay richt zich op het versterken van de betrokkenheid en gerichtheid van het kind op zijn/haar omgeving.
Medicatietraject
Voor cliënten binnen Asendo wordt de mogelijkheid van een medicatietraject geboden. Dit betreft zowel het instellen van medicatie als monitoring van lopende medicatietrajecten.
Dramatherapie
Dramatherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen. De focus ligt op ‘doen’ en op die manier in interactie ervaringen op doen om een kind tot ontwikkeling te laten komen. Dit bijvoorbeeld door middel van rollenspellen, het werken met handpoppen, hutten bouwen, samenwerkingsopdrachten en het maken van verhalen.
Speltherapie
Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen, waarbij spelletjes worden gebruikt om je kind te begrijpen en te helpen. Het is een hulpmiddel om de achtergebleven ontwikkeling van je kind weer op gang te brengen. Het helpt om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten en ervaringen te verwerken.
E-Health
E-health biedt zorg via internet en is altijd ondersteunend aan gesprekken. Wanneer en waar je de modules maakt bepaal je helemaal zelf.
3. Begeleiding
Onder deskundige begeleiding krijg je de mogelijkheid om in een veilige situatie, specifieke vaardigheden te oefenen die jij in het dagelijks leven nodig hebt. De activiteiten zijn verschillend van karakter en frequentie.
Gezinsbegeleiding
Samen met het gezin kijken we naar de sociale interactie, rolverdeling, verantwoordelijkheden, zelfstandigheid/redzaamheid, het maken van afspraken etc.
Doel hiervan is dat het gezin weer een fijne plek is, waar je tot rust komt, balans ervaart en je weer kan opladen.
Systeembegeleiding
Als ouder, leerkracht, baas of trainer van de sportclub ben je een belangrijke en onmisbare schakel in het leven van de cliënt. Wanneer iemand bijvoorbeeld vastloopt op school of het werk, bekijken we samen waar men begeleiding bij kan gebruiken. Nieuwe inzichten of tips kunnen al een groot verschil maken.
Ouderbegeleiding
Als ouder ben je een belangrijke en onmisbare schakel in het gezin. Ouderbegeleiding kan jou, je kind en het gezin veel opleveren. Het kan zijn dat je, in je rol als ouder, tegen zaken aanloopt waar je begeleiding bij kan gebruiken. Of dat je kind wordt begeleid en dat jij graag wilt kijken naar wat jij hierin kan betekenen ter ondersteuning.
Individuele begeleiding
Er wordt ingespeeld op jouw behoeftes. Door individuele begeleiding werk je aan ontwikkeling en vaardigheden gericht op zelfredzaamheid en welbevinden.
Thema’s die bijvoorbeeld aan de orde kunnen komen zijn: sociale vaardigheden, mindfulness, werkbegeleiding, plannen en organiseren, toekomstbeeld, praktische regelzaken, begeleiding voor zelfstandig wonen.
Schoolbegeleiding
Kinderen brengen een groot deel van de dag op school door. Soms is het lastig om in de klas op te letten, te doen wat er van je gevraagd wordt of te snappen wat de meester of juf aan je vraagt. Ook kan het zo zijn dat het lastig is om met andere kinderen om te gaan tijdens de les, in de gymles of juist tijdens de pauze. We kijken graag mee waar jij tegenaan loopt op school en wat jou kan helpen. We kunnen tips en handvatten bieden en (tijdelijk) ondersteunen zodat je leert en ervaart hoe jij het zelf kan doen.
Groepsbegeleiding
Samenstart (6-)
Samenstart is een structurele dienst. De Samensterk biedt elke doordeweekse dag tijdens schooltijd op de locatie van Asendo gespecialiseerde groepsbegeleiding aan het jonge kind. Er wordt tijdens deze groepsdienst gewerkt aan een veilige klimaat waarbij er methodisch gewerkt wordt aan verschillende ontwikkeltaken.
Samensterk (18-)
Samensterk is een structurele dienst. De Samensterk biedt elke doordeweekse dag na schooltijd op de locatie van Asendo gespecialiseerde groepsbegeleiding aan kinderen en jongeren. Er wordt tijdens deze groepsdienst gewerkt aan een veilige en gestructureerde vrijetijdsbesteding waarbij er methodisch gewerkt wordt aan sociale vaardigheden in vier categorieën met de methode ‘Sociaal gedrag elke dag’.
Juniordag (18-)
JuniorDag is een niet structurele dienst. De JuniorDag heeft als doel om cliënten tijdens een leuke activiteit in een gecontroleerde en veilige omgeving aan hun leerdoelen te laten werken. Deze leerdoelen liggen veelal op het gebied van sociale vaardigheden. Daarnaast wordt de JuniorDag ingezet om gezinnen te ontlasten in de vakanties.
Chill (18- / 18+)
Deze structurele bijeenkomst is bedoeld voor jongeren die op zoek zijn naar gezellig en luchtig contact met leeftijdgenoten. In een ondersteunend klimaat kunnen zij contacten aangaan en de vrijdagavond vullen met gezellige activiteiten en leuke gesprekken. In de bijeenkomsten wordt een omgeving gecreëerd waarin de jongeren op een ongedwongen manier kunnen oefenen met verschillende sociale vaardigheden en inzicht kunnen krijgen in de meerwaarde van contact.
Juniorondersteuning (18-)
Deze bijeenkomst is bedoeld voor kinderen die op zoek zijn naar gezellig en luchtig contact met leeftijdgenoten. In een ondersteunend klimaat kunnen zij contacten aangaan en de middag vullen met gezellige activiteiten en leuke gesprekken. In de bijeenkomsten wordt een omgeving gecreëerd waarin de kinderen op een ongedwongen manier kunnen oefenen met verschillende sociale vaardigheden en inzicht kunnen krijgen in de meerwaarde van contact. Elke bijeenkomst heeft een thema waaraan activiteiten gekoppeld zitten. Ook kan deze groepsdienst ingezet worden als ontlasting van ouders.
Cursusaanbod
In onze cursussen leer je vaardigheden aan, die je onder begeleiding in de praktijk toepast. Denk hierbij aan leren omgaan met agressie, werken aan je zelfvertrouwen en je zelfbeeld. Doen en ervaren is vaak de beste en snelste manier van leren.
OuderCursus
• Positief opvoeden
• Psycho educatie ASS
• Psycho educatie AD(H)D
• Hoogbegaafd
• Puberteit
JuniorCursus
• Mindfulness (18- / 18+)
• Rots en Water (18- / 18+)
• In Control (18- / 18+)
• Hoogbegaafd (18-)
• Wegwijs Meiden (18-)
• Wegwijs Jongens (18-)
• SamenSociaal (18-)
• Schoolverlaters (18-)
• Brusjes (18-)
• Zelfstandigheid (18+)
• Psycho educatie ASS (18+)
• Psycho educatie AD(H)D (18+)
BSO+
De BSO+ is een structurele dienst. De BSO+ biedt elke doordeweekse dag na schooltijd op de locatie van Asendo gespecialiseerde opvang aan kinderen en jongeren. Er wordt tijdens deze groepsdienst gewerkt aan een veilige en gestructureerde vrijtijdsbesteding waarbij er methodisch gewerkt wordt aan het besteden en indelen van de vrije tijd en aan sociale vaardigheden.
E-Health
E-health biedt zorg via internet en is altijd ondersteunend aan gesprekken. Wanneer en waar je de modules maakt bepaal je helemaal zelf.
Wanneer kunnen wij jou niet helpen?
Er zijn situaties of omstandigheden waarbij Asendo jou niet de hulp kan bieden die nodig is. Onze hulp zal dan niet of nauwelijks tot verbetering leiden. Klik hier voor een volledig overzicht.