Ik ben een jongvolwassene
Jongvolwassene: 18 tot en met 27 jaar
Iedereen kent periodes waarin het minder goed gaat en de problemen zich lijken op te stapelen. Wanneer je hier zelf niet meer uitkomt, is het belangrijk dat je de juiste ondersteuning krijgt.
Onze gediplomeerde en gespecialiseerde medewerkers staan voor je klaar. Zij kunnen je helpen en tips geven om je probleem de baas te zijn. Dat kan op verschillende manieren. Wij gaan samen met jou op zoek naar de manier die het beste bij jou past.
Waar kunnen we jou bij helpen?
Ik heb (misschien) autisme
Autisme is aan de buitenkant niet te zien. Je wordt ermee geboren. Als je autisme hebt, dan werken je hersenen anders. Hierdoor gaan sommige alledaagse handelingen minder makkelijk.
Iedereen wil het liefst zijn eigen leven leiden. Ook als je autisme hebt. De overgang van jeugd naar volwassenheid kan groot zijn. Je wordt zelfstandiger. Je beslist meer zelf. Maar soms kun je daar nog wat hulp bij gebruiken en vind je het helemaal niet makkelijk om alles alleen te doen. Bijvoorbeeld bij het leren op school, op het werk, thuis, in je relatie of in je vrije tijd.
Als we denken dat je autisme hebt, gaan we dat samen onderzoeken. We gaan kijken waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Door onze hulp kun je beter leren omgaan met de dingen die lastig zijn voor jou en maken we je meer zelfstandig. Ook leren wij bijvoorbeeld mensen uit je directe omgeving hoe zij jou hierbij kunnen helpen.
Ik heb (misschien) AD(H)D
Als je erg onrustig of druk bent, je vaak moeilijk kan concentreren of moeite hebt met organiseren, kan het zijn dat je AD(H)D hebt. Het is de afkorting van de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit betekent in het Nederlands: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Iedereen is weleens druk of snel afgeleid, maar mensen met ADHD hebben hier altijd last van. Het kan je enorm belemmeren in je zelfvertrouwen, je bent misschien gevoelig voor een verslaving of hebt moeite met het leggen van sociale contacten. Juist in deze periode bij het vinden van een passende studie of baan kan je dit enorm belemmeren.
ADHD kent twee hoofdvormen:
- ADHD > aandachtsproblemen, onrust en impulsiviteit
- ADD > aandachts- en concentratieproblemen
ADHD is niet te genezen. Maar wij kunnen je helpen hiermee om te gaan. Dat kan op verschillende manieren. Wij gaan samen met jou op zoek naar de manier die het beste bij jou past.
Ik ben snel boos/agressief
Boos zijn is heel nuttig. Je geeft hiermee je grenzen aan. Maar als je geen controle meer hebt over je gedrag en boosheid omslaat in agressie, dan is er wat anders aan de hand. Misschien vind je veranderingen lastig? Kun je moeilijk je eigen fouten toegeven? Kun je er niet tegen dat andere bepalen wat jij moet doen? Als je boos bent, kun je niet meer zo goed nadenken en je hebt niet goed meer door wat je doet. Misschien ga jij dan wel schreeuwen of dingen vernielen.
We gaan samen onderzoeken waar jouw agressie vandaan komt en leren jou om minder snel agressief te worden. Slaan de stoppen toch door, dan hebben wij tips hoe je hier het beste mee kunt omgaan.
Ik ben angstig
Iedereen is wel eens angstig. Dat is maar goed ook. Het beschermt onszelf tegen gevaar, zoals oversteken als het niet kan of gevaarlijke plekken. Maar je kunt ook bang zijn voor spinnen of praten voor een groep. Of je hebt heel erg hoogtevrees. Misschien ben je al een tijdje angstig, maar weet je eigenlijk niet waarom. Of weet je het wel en wil je er over vertellen, maar weet je niet aan wie. Misschien wil je het tegen niemand zeggen, maar moet je er wel steeds aan denken.
Wil je niet meer bang zijn, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? Wij kunnen je helpen en tips geven om je zekerder te voelen.
Ik voel mij depressief
Heb je wel eens een baaldag, helemaal nergens zin in of erger je je overal aan? Iedereen heeft dat weleens. Maar wat als jij je heel vaak verdrietig of gespannen voelt of weinig energie hebt, dan ontwikkel je mogelijk een depressie. Het kan volledig je leven beheersen. Bij depressiviteit is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Vaak zijn er meerdere factoren die ertoe leiden dat je een depressie ontwikkelt.
Wij helpen jou graag. Laten we samen op onderzoek uitgaan en erachter komen welke gedachten er op somberen momenten door je hoofd gaan. Wij kunnen je helpen en tips geven om anders te leren denken, waardoor jij je beter gaat voelen.
Ik ben onzeker
Voel jij je onzeker? Dat hoeft op zich geen reden te zijn tot bezorgdheid. Onzekerheid hoort een beetje bij je leeftijd. Je maakt grote veranderingen mee op verschillende vlakken. En deze veranderingen kunnen je tijdelijk onzeker maken. Je af en toe onzeker voelen is heel gewoon. Vervelend wordt het als je zo onzeker bent, dat je er dagelijks last van hebt. Je kunt onzeker zijn over je hoe je eruitziet, of je die baan wel aankunt. Blijf je in de ongelukkig relatie, omdat je denkt dat je het niet alleen kan? Zonde! Je beperkt jezelf en daar heb je echt alleen jezelf mee.
Waar komt die onzekerheid vandaan? En hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Wij kunnen je helpen en tips geven om anders te leren denken, waardoor jij je beter gaat voelen en meer zelfvertrouwen krijgt.
Ik voel mij anders
Voel jij je anders? Eigenlijk is dat niet raar, want iedereen is bijzonder en je bent dus allemaal anders. Maar je anders voelen dan anderen kan soms ook lastig zijn. Misschien ervaar je het als een probleem. Hoor je voor je gevoel nergens bij en voel je je alleen. Anders zijn dan anderen is niet altijd even leuk. Maar moet je, jezelf aanpassen om niet raar gevonden te worden? Of moet je juist doen waar jij je goed bij voelt?
Hoe gek het ook klinkt, er zijn best veel leeftijdsgenoten die daar ook last van hebben. Alleen zie je dat meestal niet aan ze. Wij gaan samen op zoek naar wat jij lastig vindt en jou leren hoe je beter kunt omgaan met jouw gevoel.
Ik vind het moeilijk om op mezelf te wonen
Een huis is zoveel meer dan een dak boven je hoofd. Thuis zijn kan voor jou betekenen dat jij jezelf kunt zijn, je veilig voelt of je gewaardeerd voelt zoals je bent. Maar het kan ook zorgen met zich meebrengen. Dat is helemaal niet zo gek, want er komt best veel bij kijken. Zo kun je het lastig vinden om zelfstandig het huishouden te organiseren, goed voor jezelf te zorgen, met geld om te gaan of de dag in te delen. Je kunt ook gevoelig zijn voor het geluid van de buren of in de omgeving.
Niet eenvoudig maar wel te leren en wij kunnen je hierbij helpen.
Ik vind het moeilijk op mijn werk / ik kan geen baan vinden
Misschien worstel jij al een tijdje met het vinden van een baan. Voor het schrijven van een goede brief zijn allerlei tips te bedenken, maar als je wordt uitgenodigd voor een gesprek begint het pas echt. Of heb je een leuke baan, maar loop je toch tegen problemen aan. Vind je het contact met je collega’s lastig, is het lastig om de concentratie vast te houden of raak je van slag als de dag niet helemaal volgens plan verloopt?
Wij gaan samen op zoek naar wat jij lastig vindt en jou leren hoe je beter kunt omgaan met jouw probleem.
Ik vind het moeilijk om een relatie te beginnen of te onderhouden
Om elkaar te begrijpen is het zeker binnen een relatie belangrijk om te communiceren en gevoelens en emoties te uiten. Je neemt misschien een opmerking te letterlijk of vindt het moeilijk om met veranderingen om te gaan. Misschien vind jij het lastig om een gesprek op gang te houden, je in te leven in een ander of aan te voelen wat de ander nodig heeft. Het ontbreken van deze vaardigheden kunnen het lastig maken om een relatie te beginnen of te onderhouden.
We gaan samen op zoek naar wat jij moeilijk vindt binnen een relatie en gaan je helpen praktische vaardigheden aan te leren om een relatie aan te gaan of je relatie te verbeteren.
Mijn probleem staat er niet tussen
Iedereen kent periodes waarin het minder goed gaat en de problemen zich lijken op te stapelen. Wanneer je hier zelf niet meer uitkomt, is het belangrijk dat je de juiste ondersteuning krijgt.
Onze gediplomeerde en gespecialiseerde medewerkers staan voor je klaar. Zij kunnen je helpen en tips geven om je probleem de baas te zijn. Dat kan op verschillende manieren. Wij gaan samen met jou op zoek naar de manier die het beste bij jou past.
Zo werkt het
Hoe kom ik in aanmerking voor hulp?
Je kunt twee wegen bewandelen
- Je gaat in gesprek met je huisarts en bespreekt het probleem.
- Je neemt contact op met je gemeente.
Hoe gaan jullie te werK?
Plan van aanpak maken
Tijdens ons eerste gesprek bespreken we hoe het met je gaat, wat je klachten zijn en hoe deze je belemmeren.
Zijn er kosten aan verbonden?
Vergoeding bij DSM-diagnose
De generalistische basis GGZ en specialistische GGZ worden vergoed als er een DSM-diagnose* is.
Hoe kom ik in aanmerking voor hulp?
Je kunt twee wegen bewandelen:
- Je gaat in gesprek met je huisarts en bespreekt het probleem. Naar aanleiding van het gesprek kan de huisarts een verwijsbrief opstellen. Met die brief kom je naar ons en wij bepalen samen met jou wat er nodig is om jou te helpen.
- Je neemt contact op met je gemeente. Tijdens een gesprek bespreek je het probleem met een toegangsmedewerker. Zij kijkt samen met jou, welke hulp er nodig is. De gemeente geeft een beschikking* af waarna wij de zorg kunnen bieden die je nodig hebt.
Wil je begeleiding bij het bewandelen van deze wegen?
Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op en wij gaan samen aan de slag!
*) Een gerechtelijke term voor ‘besluit’. Bijvoorbeeld je vraagt bij de gemeente begeleiding aan. De gemeente neemt hierover een beslissing. Die beslissing zetten ze op papier en dat noem je een beschikking.
Hoe gaan jullie te werk?
Tijdens ons eerste gesprek bespreken we hoe het met je gaat, wat je klachten zijn en hoe deze je in het dagelijks leven belemmeren. Samen met een van onze collega’s bespreken jullie het voorlopige plan van aanpak. Welke behandeling je precies gaat volgen, is afhankelijk van je klachten.
We stellen een plan op en plannen je eerste afspraak in. In het plan staat onder meer wat je hulpvraag is, welke doelen je wilt bereiken en welke behandeling of begeleiding je gaat volgen. Al je afspraken worden ook in het plan vastgelegd. Tijdens het hele traject bekijken we of de zorg nog bij je past. Als bijvoorbeeld blijkt dat je meer of minder afspraken nodig hebt, dan passen we dit aan.
Zijn er kosten aan verbonden?
De generalistische basis GGZ en specialistische GGZ worden vergoed via de basisverzekering als er een DSM-diagnose* en geldige verwijzing is. Je betaalt voor de zorg en eventuele medicatie die wordt voorgeschreven je eigen risico. Pas daarna betaalt je zorgverzekering de kosten.
In principe mag je zelf kiezen bij welke psycholoog je onder behandeling wilt zijn. Maar het is dan wel belangrijk om te kijken welk type zorgverzekering je hebt; naturapolis of resitutiepolis. Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat je met een restitutiepolis zelf je arts en andere zorgverleners mag kiezen zonder dat dit van invloed is op de vergoeding die je ontvangt. Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je (een gedeelte van) de rekening zelf.
*) Het stellen van een diagnose vraagt om kennis, kunde en zorgvuldigheid. Om die reden mag alleen een gekwalificeerd en bevoegd behandelaar zoals Asendo de diagnose stellen.
Zo helpen we jou
Iedere vraag is uniek, daarom heeft Asendo een heel breed en divers aanbod. Ons aanbod wordt steeds op maat aangeboden en wij kiezen voor de methode die het beste bij jouw klacht of probleem past.
Wanneer je aanmeldt voor begeleiding
Onder deskundige begeleiding krijg je de mogelijkheid om in een veilige situatie, specifieke vaardigheden te oefenen die jij in het dagelijks leven nodig hebt. De activiteiten zijn verschillend van karakter en frequentie.