Ik ben een kind
Kind: tot 12 jaar
Wanneer jij je niet fijn voelt en je het gevoel hebt, dat het steeds slechter met je gaat, dan is het belangrijk dat je de juiste hulp krijgt.
Wij kunnen je helpen en tips geven om je weer fijn te voelen. Dat kan op verschillende manieren. Wij gaan samen met jou op zoek naar de manier die het beste bij jou past.
Waar kunnen we jou bij helpen?
Ik heb (misschien) autisme
Iedereen heeft sterke en zwakke plekken. Jij bent misschien niet in alles even goed, maar er zijn ook veel dingen waar je juist heel erg goed in bent. Jij kunt bijvoorbeeld heel goed tekenen of voetballen, maar je bent niet zo goed in taal en rekenen. Het is fijn om te weten waar je goed of minder goed in bent, want dan snap je beter waarom soms iets (nog) niet zo goed lukt.
Als je autisme hebt, dan werken je hersenen anders. Aan de buitenkant zie je er niets van en je kunt er helemaal niets aan doen, daar word je mee geboren. Autisme is erfelijk. Dat betekent dat als één van je ouders, broers of zussen het hebben er een kans is dat jij het ook hebt.
Als we denken dat je autisme hebt, gaan we dat samen onderzoeken. We gaan met elkaar praten en spelen spelletjes. Daarna gaan we samen met jou en je ouders kijken hoe we je kunnen helpen bij de dingen die je lastig vindt. We doen wat bij jou en je ouders past.
Ik heb (misschien) AD(H)D
Wanneer je veel hoort en ziet, is het bij jou weleens te druk in je hoofd. Je bent snel afgeleid en je kunt je aandacht maar moeilijk bij je taak op school houden. Het duurt lang voordat je werkjes af zijn. Je bent slim genoeg, maar toch ga je hierdoor achterlopen. Je vindt het misschien ook niet makkelijk om op je beurt te wachten of om lang aan één opdracht te werken. Soms heb je misschien het gevoel dat je vriendjes je niet goed begrijpen of dat ze je te druk vinden.
Het is niet fijn, als je snel bent afgeleid en het elke dag ontzettend druk is in je hoofd. Wij kunnen jou helpen om te kijken of je AD(H)D hebt. Dan doen we door met elkaar te praten, spelletjes te spelen en opdrachtjes te maken. Heb je AD(H)D? Dan gaan we jou en je ouders helpen, om ervoor te zorgen, dat je er minder last van hebt.
Ik ben boos
Boos zijn is heel nuttig. Door boos te zijn geef je je grenzen aan en kom je voor jezelf op. Maar voor jezelf en je omgeving is het is niet altijd fijn om boos te zijn. Als je boos bent, kun je niet meer zo goed nadenken en je hebt niet goed meer door wat je doet. Soms ben je zo boos dat je jezelf of iemand anders pijn doet. Daar kan je achteraf spijt van hebben of je voor schamen.
Ben jij vaak boos? Wij kunnen jou leren om minder snel boos te worden. Word je toch boos, dan hebben wij tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Ik ben bang
Misschien ben je al een tijdje bang, maar weet je eigenlijk niet waarom. Of weet je het wel en wil je er over vertellen, maar weet je niet aan wie. Misschien wil je het tegen niemand zeggen, maar moet je er wel steeds aan denken. Je wilt niet meer bang zijn. Maar je weet zelf niet goed hoe je het moet aanpakken.
Zullen we er samen voor zorgen dat je beter met het bange gevoel kunt omgaan? Door met elkaar te praten en spelletjes te doen komen we erachter wat jou dat bange gevoel geeft. Daarna gaan we samen met jou en je ouders kijken hoe we je kunnen helpen.
Ik ben verdrietig
Er kunnen allerlei redenen zijn, waarom jij je niet fijn voelt. Soms is er iets vervelends gebeurd, word je gepest of heb je steeds ruzie. Een verdrietig gevoel is niet fijn. Het is goed om je verdriet met iemand te delen.
Zullen we samen kijken wat jou dat verdrietige gevoel geeft? Dan kunnen wij je leren jou hoe je beter met het verdriet kunt omgaan.
Ik heb iets naars meegemaakt
Wanneer je een iets ergs meemaakt, zoals een verkeersongeluk, een brand of het overlijden van een belangrijk persoon, dan kan het voorkomen, dat je hier op een later moment iedere keer aan moet denken.
Meestal lukt het om deze gebeurtenissen zelf een plekje te geven, maar soms merk je dat dit niet lukt. Je bent misschien liever alleen, slaapt slecht of je bent veel boos of juist verdrietig?
Kom je hier zelf niet meer uit? Dan is het belangrijk dat je de juiste hulp krijgt. Wij kunnen je helpen en tips geven om hiermee goed om te kunnen gaan.
Ik ben onzeker
Iedereen is weleens onzeker. Onzekerheid is helemaal niet gek. Het hoort bij nieuwe dingen leren.
Een beetje onzeker zijn is niet erg, maar als je voor veel dingen onzeker bent, dan is dat niet altijd makkelijk. Je wordt verlegen, je durft veel dingen niet, Je denkt dan bij veel dingen dat je het niet goed doet of dat een ander jou niet leuk vindt. Misschien maakt het jou wel verdrietig of boos.
Door met elkaar te praten en spelletjes te spelen, willen wij jou graag helpen om minder onzeker te zijn en geven we je tips als je toch voelt dat je onzeker wordt.
Ik vind het moeilijk op school
Jij werkt misschien wat langzamer dan andere klasgenootjes. Je wilt het heel graag goed doen. Of je vindt bepaalde vakken lastig, zoals rekenen en spelling. Of je bent er juist goed in, maar vind je het lastig om vrienden te maken. Misschien vind jij lang stil zitten wel helemaal niet leuk. Het kan ook zijn dat je bijna alles op school moeilijk vindt en dat maakt school minder leuk.
Jij leert op je eigen manier. Het is fijn om erachter te komen, wat goed voor jou werkt, zodat school en je ouders je hierbij kunnen helpen. We gaan samen op zoek naar de oplossing.
Ik voel mij anders
Voel jij je anders? Eigenlijk is dat niet raar, want iedereen is bijzonder en je bent dus allemaal anders. Maar je anders voelen dan anderen kan soms ook lastig zijn. Misschien ervaar je het als een probleem, hoor je voor je gevoel nergens bij en voel je je alleen. Anders zijn dan anderen is niet altijd even leuk. Het kan zijn dat het daarom lastig vindt om vriendjes te maken, omdat je niet altijd begrijpt wat anderen bedoelen. Je weet niet goed hoe je moet reageren of je vraagt je af of iemand een grap maakt of het echt meent? Je weet niet zo goed wat je wel en niet kunt zeggen.
Hoe gek het ook klinkt, er zijn best veel andere kinderen die daar ook last van hebben. Alleen zie je dat meestal niet aan ze. Wij gaan samen op zoek naar wat jij lastig vindt en jou leren hoe je beter kunt omgaan met jouw gevoel.
Ik houd niet van veranderingen
Een huis is zoveel meer dan een dak boven je hoofd. Thuis zijn kan voor jou betekenen dat jij jezelf kunt zijn, je veilig voelt of je gewaardeerd voelt zoals je bent. Maar het kan ook zorgen met zich meebrengen. Dat is helemaal niet zo gek, want er komt best veel bij kijken. Zo kun je het lastig vinden om zelfstandig het huishouden te organiseren, goed voor jezelf te zorgen, met geld om te gaan of de dag in te delen. Je kunt ook gevoelig zijn voor het geluid van de buren of in de omgeving.
Niet eenvoudig maar wel te leren en wij kunnen je hierbij helpen.
Mijn probleem staat er niet tussen
Wanneer jij je niet fijn voelt en je het gevoel hebt, dat het steeds slechter met je gaat, dan is het belangrijk dat je de juiste hulp krijgt.
Wij kunnen je helpen en tips geven om je weer fijn te voelen. Dat kan op verschillende manieren. Wij gaan samen met jou op zoek naar de manier die het beste bij jou past.
Zo werkt het
Een eerste ontmoeting is voor iedereen spannend. Samen met je ouders gaan we kijken waar we afspreken. Bijvoorbeeld op school, bij jou thuis of bij ons. Het is dan fijn om elkaar eerst beter te leren kennen. We vinden het leuk om alles over jou te weten; wat je hobby’s zijn, welke sport je doet, wat je makkelijk en nog niet zo makkelijk vindt en waar we je mee kunnen helpen. Je mag natuurlijk ook alles aan ons vragen. Soms zullen we ook wat vragen aan je ouders, want die zijn er natuurlijk gewoon bij. Daarna leggen we je uit hoe we jou gaan helpen en kunnen we met elkaar aan de slag.
Als je ouders weten met wie je een afspraak hebt, dan kan je in ons smoelenboek alvast spieken met wie jij de afspraak hebt.
Zo helpen we jou
Er zijn verschillende manieren hoe wij jou kunnen helpen. We kunnen met elkaar praten, spelletjes spelen en opdrachtjes maken. Dat kan bijvoorbeeld bij jou thuis of we komen een keer langs op school. Soms is het fijn om met andere kinderen opdrachtjes te maken en in een veilige omgeving te oefenen. We kiezen voor de manier die het beste bij jou en je probleem past.