Asendo draagt de verantwoordelijkheid voor het signaleren van kindermishandeling en voor het ondernemen van actie na het signaleren. De signalen moeten worden doorgegeven aan de instanties die hulp kunnen bieden aan het gezin. De coaches kunnen hierin een duidelijke taak vervullen. Zij zien de kinderen regelmatig en kunnen opvallend of afwijkend gedrag signaleren. Nadat zij signalen bij herhaling hebben opgemerkt nemen zij contact op met de leidinggevende. Deze steunt de ouders in de zorg voor een kind en geeft sturing aan de uitvoering van het protocol.
De teamleider is er ook verantwoordelijk voor dat de signalen terecht komen bij de juiste instantie. De rechten van het kind zijn hierbij leidend.
Stappen die een begeleider van Asendo kan nemen:
- De begeleider signaleert (ziet) dat een kind in het gezin wordt mishandeld:
- De begeleider heeft een vermoeden dat een kind in het gezin wordt mishandeld:
- Zelfhulp organiseren
- De vermoedens zijn niet bevestigd door observaties
- De vermoedens zijn bevestigd door observaties/melding maken
Meldcode
Bovenstaande stappen maken allemaal deel uit van de meldcode. Een meldcode is verplicht, maar is iets anders dan een meldplicht. Bij een meldplicht moet de professional zijn vermoeden van geweld melden bij andere instanties. De verplichting bestaat niet bij een meldcode. De beslissing om vermoedens van huiselijk geweld wel of niet te melden, neemt de professional. Het bovenstaande stappenplan biedt hierbij houvast.
Hulpverleners die hulp, zorg, steun of een andere begeleiding bieden, hebben vaak een beroepsgeheim. Hierdoor mag de hulpverlener geen informatie over de cliënt aan anderen geven, behalve als de cliënt daarvoor toestemming geeft. De cliënt kan zich hierdoor vrij voelen om alles te vertellen. Toch kan het in het belang zijn van de cliënt om vertrouwelijke gegevens uit te wisselen met collega’s of anderen.
In de wet meldcode is een meldrecht voor huiselijk geweld opgenomen. Dit recht bestond al langer voor kindermishandeling. Een meldrecht houdt in dat professionals met een beroepsgeheim (vermoedens van) huiselijk geweld mogen melden bij ‘Veilig Thuis’, ook zonder toestemming van de betrokkenen, maar altijd in het belang van het kind.