Ik ben een ouder of verzorger
Ouder of verzorger
Waar kunnen wij bij helpen?
Je kind is voortdurend in ontwikkeling en op ontdekkingsreis naar zichzelf. Dit verloopt helaas niet voor elk kind zonder slag of stoot. Het gaat thuis of op school niet goed, de aansluiting met vriendjes is ingewikkeld of je kind is erg vaak boos. Je maakt je zorgen. Je vraagt je af waarom je kind vastloopt. Het lijkt er zelfs op alsof de problemen steeds erger worden.
Het besluit om hulp te zoeken is voor veel mensen een grote stap. Na deze belangrijke stap wil je dan ook zo snel mogelijk geholpen worden en antwoord op vragen als: wat is er aan de hand met mijn kind, waar komt het vandaan, ik wil graag helpen, maar hoe?
Wij snappen dat als geen ander. Wij doen er dan ook alles aan om zo snel mogelijk hulp te bieden. Welke hulpvraag je kind ook heeft, wij gaan jou en het gezin helpen en begeleiden. We zorgen voor extra inzicht met de juiste handvatten. Je gaat je kind beter begrijpen en leert de juiste ondersteuning en hulp te bieden op weg naar zelfstandigheid.
Zo werkt het
Hoe komt mijn kind in aanmerking voor hulp?
Je kunt twee wegen bewandelen
- Je gaat in gesprek met je huisarts en bespreekt het probleem.
- Je neemt contact op met je gemeente.
Hoe gaan jullie te werK?
Hulpvraag bespreken
In een intakegesprek bespreken we samen met jou als ouder en zo mogelijk met jouw kind.
Zijn er kosten aan verbonden?
Jonger of ouder dan 18 jaar?
Jonger dan 18 jaar betalen geen kosten. Ouder dan 18 jaar betalen misschien een eigen bijdrage.
Hoe kom ik in aanmerking voor hulp?
Je kunt twee wegen bewandelen:
- Je gaat in gesprek met je huisarts en bespreekt het probleem. Naar aanleiding van het gesprek kan de huisarts een verwijsbrief opstellen. Met die brief komen jullie naar ons en wij bepalen samen met jou en je kind wat er nodig is om je kind te helpen.
- Je neemt contact op met je gemeente. Tijdens een gesprek bespreek je het probleem met een toegangsmedewerker. Zij kijkt samen met jou en je kind, welke hulp er nodig is. De gemeente geeft een beschikking* af waarna wij de zorg kunnen bieden die nodig is.
Wil je begeleiding bij het bewandelen van deze wegen?
Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op en wij gaan samen aan de slag!
*) Een gerechtelijke term voor ‘besluit’. Bijvoorbeeld je vraagt bij de gemeente begeleiding aan. De gemeente neemt hierover een beslissing. Die beslissing zetten ze op papier en dat noem je een beschikking.
Hoe gaan jullie te werk?
In een intakegesprek bespreken we samen met jou als ouder en zo mogelijk jouw kind. We bespreken de hulpvraag en bekijken welke hulp we kunnen inzetten Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we met je kind hoe het gaat, wat de klachten zijn en hoe deze in het dagelijks leven belemmeren. Afhankelijk van de leeftijd pakken we dit spelenderwijs aan. Tijdens de eerste ontmoeting werken wij al aan de vertrouwensband. We zullen jou als ouder/verzorger ook enkele vragen stellen om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Samen met een van onze collega’s bespreken jullie het voorlopige plan van aanpak. Welke behandeling je kind precies gaat volgen of hulp die geboden wordt, is afhankelijk van de klacht.
We stellen een plan op en plannen de eerste afspraak in. In het plan staat onder meer wat de hulpvraag is, welke doelen je kind wilt bereiken en welke behandeling of begeleiding je kind gaat volgen. Alle afspraken worden ook in het plan vastgelegd. Tijdens het hele traject bekijken we of de zorg nog bij je kind past. We leggen de positieve ontwikkelingen op de gestelde doelen vast en blijven alert op het effect van de ingezette hulp. Als bijvoorbeeld blijkt dat er meer of minder afspraken nodig zijn, dan passen we dit aan. De ondersteuning en begeleiding is steeds zo kort als mogelijk en zo lang als nodig.
Zijn er kosten aan verbonden?
Jonger dan 18 jaar
Kinderen jonger dan 18 jaar betalen geen premie voor hun zorgverzekering en hebben ook geen eigen risico. Dat betekent dat er aan behandeling voor kinderen en jeugdigen en aan gezinsondersteuning geen kosten zijn verbonden. Is jouw kind ouder dan 18 jaar? Dan heb je mogelijk te maken met een eigen bijdrage. Kijk voor meer informatie op www.hetcak.nl.
De gemeente financiert de benodigde hulp vanuit het budget voor jeugdzorg. Dit hangt niet samen met de zvw, maar hier wordt het grootste deel van de zorg uit gefinancierd.
Ouder dan 18 jaar
De generalistische basis GGZ en specialistische GGZ worden vergoed via de basisverzekering als er een DSM-diagnose* en geldige verwijzing is. Je betaalt voor de zorg en eventuele medicatie die wordt voorgeschreven je eigen risico. Pas daarna betaalt je zorgverzekering de kosten.
In principe mag je zelf kiezen bij welke psycholoog je onder behandeling wilt zijn. Maar het is dan wel belangrijk om te kijken welk type zorgverzekering je hebt; naturapolis of resitutiepolis. Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat je met een restitutiepolis zelf je arts en andere zorgverleners mag kiezen zonder dat dit van invloed is op de vergoeding die je ontvangt. Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je (een gedeelte van) de rekening zelf.
*) Het stellen van een diagnose vraagt om kennis, kunde en zorgvuldigheid. Om die reden mag alleen een gekwalificeerd en bevoegd behandelaar zoals Asendo de diagnose stellen.
Zo helpen wij
Iedere vraag is uniek, daarom heeft Asendo een heel breed en divers aanbod. Ons aanbod wordt steeds op maat aangeboden en wij kiezen voor de methode die het beste bij het kind en het probleem past. Ons aanbod bestaat uit de volgende onderdelen: diagnostiek, behandeling, begeleiding en kortdurend verblijf.
Wanneer je jouw kind aanmeldt voor diagnostiek
Om goed te kunnen helpen onderzoeken wij wat er precies aan de hand is. Dit heet diagnostisch onderzoek. Er kunnen verschillende onderzoeken nodig zijn. Tijdens het onderzoek praten we met het kind en de ouders/verzorgers over de klachten, maar we kijken ook naar de thuissituatie en de omgeving. Zo krijgen we een volledig beeld van het probleem, waardoor de aanpak in behandeling of de coaching goed afgestemd kan worden.
Wanneer je jouw kind aanmeldt voor behandeling
Zodra wij een duidelijk beeld hebben van de hulpvraag, stellen we een behandelplan op. Sta je samen met je kind achter het plan? Dan kunnen we met de behandeling van start. Soms is een combinatie van verschillende hulpvormen de beste oplossing. De focus bij het onderdeel behandeling ligt op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.
Wanneer je jouw kind aanmeldt voor begeleiding
Onder deskundige begeleiding krijgt je kind de mogelijkheid om in een veilige situatie, specifieke vaardigheden te oefenen die je kind in het dagelijks leven nodig heeft. De activiteiten zijn verschillend van karakter en frequentie.